x
Συναυλία Rotting Christ 25.03.2017

Δύο βραδιές γεμάτες μουσική προσέφεραν οι Rotting Christ στην Αθήνα 25 και 26 μαρτίου. Εμείς βρεθήκαμε εκεί το πρώτο βράδυ. ΟΙ συναυλία ηταν sold out οπότε ηταν αναμενόμενο να δούμε το μαγαζί να γεμίζει με κόσμο, ανάμεσα τους και γνωστοί που ήρθαν να δώσουν το παρόν και για να στηρίξουν το συγκρότημα.

 

Τα κομμάτια που έπαιξαν ηταν απο διάφορες δουλειές και όχι μια προσπάθεια προώθησης του τελευταίου τους δίσκου “Rituals”, ετσι έδωσαν βάση στα άλμπουμ  ‘’Thy Mighty Contract’’, “Theogonia” και “Κατά τον Δαίμονα Εαυτού”.

 

Η ώρα ειναι πλέον 9: 30 και στην σκηνή εμφανίζονται, επιτέλους, οι Rotting Christ και αρχίζουν με “Ze Nigmar”. Στην συνεχεια, “Κατά τον δαίμονα εαυτού” και ειναι τότε που ο Σάκης Τόλης δίνει το σύνθημα για να κάνουν mosh pit. Η τρέλα να συνεχίζεται με “Athanati Este”, “Nemecic”, “Elthe Kyrie” και το “Apage Satana”.

 

Μετά μας ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο, στην πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά το άλμπουμ ‘’Thy Mighty Contract’’. Ακούσαμε τα κομμάτια “Sign of evil existence“, “Transform All Suffering to Plague“, “Exiled Archangels” και στην συνέχεια ενα πιό παλιό τους τραγούδι το  The Forest of NGai”, βασισμένο απο τον H. P. Lovecraft και το “Societas Satanas (Thou Art Lord cover)”.

 

‘Αλλη μια φορά ξύλο με το “Δαίμονων βρωσης” και μετά πάμε στον δίσκο “A dead poem” για να ακούσουμε “Sorrowful Farewell”, “Among Two Storms” και ακολουθεί ο δίσκος “Sleep of the Angels” με το “After dark I feel”. Κάτι απο την Ρουμάνικη παράδοση με το “Cine iubeşte şi lasă” και ανατριχίλα με το “Lucifer over London (Corrent 93 cover)” και το “PhobosSynagogue”.

 

Μια στιγμή ηρεμίας με το “Gloria De Domino Inferni” και μετά κάτι απο J. R. R. Tolkien με το “The Nereid of Esgalduin” και τα επόμενα Fgmenth, Thy Gift”, “Χάος γένετο (The Sign of Prime Creation)”. Το “Enuma Elish” δίνει δύναμη στον κόσμο για να συνεχίσει, ξεσηκώνεται με το “King of Stellar War” και πανικός με το “Archon”.

 

Φτάνουμε προς το τέλος πλέον και έχουν απομείνει “In Yumen–Xibalba”, “Grandis Spiritus Diavolos” και “Noctis Era”. Τα μέλη του συγκροτήματος αποχωρούν και τότε ο κόσμος αρχίζει να τους φωνάζει για να ξαναβγούν στην σκηνή. Και αυτό γίνεται με το “ΧΞΣ” ενώ στο “Non Serviam” ο Σάκης καλεί τον κόσμο στην σκηνή και κάπως έτσι έκλεισε ενα σπουδαίο βράδυ.

Playlist:

Ze Nigmar
Κατά Τον Δαίμονα Εαυτού
Αθάνατοι Έστε
Nemecic
Έλθε Κύριε
Άπαγε Σατανά
The Sign Of Evil Existence
Transform All Suffering Into Plagues
Exiled Archangels
The Forest Of N’Gai
Societas Satanas
Δαιμόνων Βρώσις
Sorrowful Farewell
Among Two Storms
After Dark I Feel
Cine Jubeste Si Lasse
Lucifer Over London
Phobos’ Synagogue
Gloria De Domino Inferni
The Nereid Of Essgalduin
Fgmenth, Thy Gift
Χάος γένετο (The Sign of Prime Creation)
Enuma Elish
King Of A Stellar War
Archon
In Yumen Xibalba
Grandis Spiritus Diavolos
Noctis Era

Encore:
ΧΞΣ
Non Serviam

Leave a reply
  x
  Συνέντευξη με τον Διονύση Αυγερινό απο τους Συνθετικούς
  Νεωτεριστικά ακούσματα, μελαγχολικός τόνος, στίχοι που αφηγούνται τη ζωή σου. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των κομματιών των Συνθετικών, που ξεκίνησαν το 1985 την ενασχόληση με αυτό που αγαπούν περισσότερο , τη μουσική. Αποτελούνται από τα αδέλφια Διονύση και Αποστόλη ”Λοβέρδο” Αυγερινό. Το 1990 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο ”Συνθετικοί”.Το 1993 διαλύθηκαν για να επανασυνδεθούν 17 χρόνια μετά και να κυκλοφορήσουν το ”Προσωπεία – Εφιάλτες” (2010).Το 2013 κυκλοφόρησαν το δίσκο ”Ανθρώπινες ιστορίες, ενώ πλέον ετοιμάζουν τον τέταρτο δίσκο τους. Οι συνθετικοί έχουν κάτι μοναδικό, ιδιαίτερο στα τραγούδια τους. Μέχρι σήμερα παίζουν μουσική και είναι ιδιαίτερα προσιτοί προς τους θαυμαστές τους. Απάντησαν με μεγάλη προθυμία στις ερωτήσεις μας, ερωτήσεις αγνής περιέργειας και σεβασμού προς το πρόσωπό τους, όπως θα ταίριαζε σε αυθεντικούς καλλιτέχνες σαν κι αυτούς.

   

  Ερώτηση: Πώς ξεκινήσατε και ποιά ήταν τα ακούσματα και οι επιρροές σας;

  Απάντηση: Ξεκινήσαμε το 1985  Παίζαμε στην αρχή punk. Κατόπιν ασχοληθήκαμε με την electro. Ακούγαμε κυρίως  punk, new wave, rock, blues, jazz και ηλεκτρονική μουσική. Από Ελληνικά ακούγαμε Χατζιδάκι, Ρεμπέτικα και Σαββόπουλο. Μιλάω για εκείνη την εποχή.

   

  Ε: Θεωρείτε οτι αδικηθήκατε στην εποχή σας και οτι πλέον η μουσική ιστορία σας δικαίωσε?

  Α: Δεν αδικηθήκαμε. Από την στιγμή που είχαμε διαμορφώσει έναν ήχο και στίχο διαφορετικό, όπως και χρησιμοποιώντας Synthesizer Drum machine κ.λ.π.  πολύ πρώιμα για τα δεδομένα ης ελληνικής κοινωνίας, ήταν αναμενόμενο να μην έχουμε απήχηση.

   

  Ε: Απο πού αντλήσατε ή αντλείτε έμπνευση και τι θεωρείτε γενικότερα πηγή έμπνευσης;

  A: Από την τραγωδία της ανθρώπινης φύσης. Σκοπός μας ήταν και είναι να την μετουσιώνουμε σε ομορφιά και ενέργεια

   

  E: Ποιά πιστεύετε πως ήταν η καλύτερη στιγμή του συγκροτήματος;

  Α: Είναι πολλές. Χαρακτηριστικά θυμόμαστε την περίπτωση δυο φίλων της μουσικής μας που δάκρυσαν από συγκίνηση όταν μας είδαν.

  Ε: Ποια κομμάτια σας ειναι τα αγαπημένα σας; Ποιά θεωρείτε υποτιμημένα η ποιά σας προκαλούν συγκίνηση;

  Α: Όλα τα αγαπάμε. Τα έχουμε γράψει με την καρδιά μας και πολύ κόπο. Είναι πνευματικά παιδιά μας. Είναι σαν να ρωτάς έναν γονιό ποιο παιδί του αγαπάει περισσότερο.

   

  Ε: Ποιούς καλλιτέχνες θαυμάζετε και ποιά μουσικά είδη αγαπάτε πιο πολύ;

  Α: Υπάρχουν πολλοί. Έχουμε ακούσει πολύ μουσική και μας αρέσουν από όλα τα είδη οι Αυθεντικοί καλλιτέχνες

   

  Ε: Αν ξεκινούσατε τώρα να παράγετε μουσική τι θα κάνατε διαφορετικά και ποιά πορεία θα ακολουθούσατε;

  Α: Θα προχωρούσαμε πάλι μπροστά από την εποχή και ήδη το κάνουμε αυτό στην νέα δουλειά που ετοιμάζουμε.

   

  Ε: Τι συμβουλές θα δίνατε σε έναν νέο άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική; Τι να αποφύγει και τι να προτιμήσει;

  Α: Να αποφύγει τα κακά εμπορικά σκουπίδια του συστήματος και μεγάλη προσοχή στους δήθεν, είναι οι χειρότεροι. Να ακούει διαχρονική μουσική και τα πάντα που έχουν ποιότητα. Επίσης να δώσει πολύ χρόνο σε αυτό που ασχολείται.

   

  Ε: Σκέφτεστε να κάνετε νέα πράγματα; Νέα κομμάτια, συναυλίες;

  Α: Φυσικά, αυτήν την περίοδο τελειώνουμε το τέταρτο άλμπουμ και θα κάνουμε και συναυλίες

   

  E: Ποιά θεωρείτε πως ειναι η στόφα ενός αυθεντικού καλλιτέχνη; Τι πρέπει να έχει στο χαρακτήρα του για να παράγει ποιοτική τέχνη;

  Α: Πολύ μεγάλη ευαισθησία, με την σωστή ετυμολογία της λέξης

  Ε: Πόσα χρόνια ασχολείστε με τη μουσική; Ξέρατε απο πάντα πως την αγαπάτε;

  A: Όλη μας την ζωή. Από μικροί. Και το περιβάλλον γύρω μας πατέρας, παππούδες, θειοι, θείες κ.λ.π. ήταν ερασιτέχνες μουσική. Πρόγονος μας ήταν πολύς Νικόλαος Αυγερινός. Ζούσε στην Οδησσό της Ρωσίας. Ήταν συνθέτης κυρίως εκκλησιαστικής τετράφωνης μουσικής και ενορχηστρωτής σε κάποια έργα του Τσαικοφσι.

   

  Ε: Μέσω της μουσικής μπορεί κάποιος να βγάλει λεφτά; Πρέπει να “ξεπουληθεί” για να γίνει αρεστός; Υπάρχουν τα λεγόμενα κυκλώματα και κλίκες;

  A: Ναι, πρέπει να ξεπουληθεί. Υπάρχουν κυκλώματα και κλίκες οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα, γιατί είναι φύσεις αρπακτικών. Δεν έχουν τίποτα το καλλιτεχνικό και σκέφτονται μόνο το χρήμα.

   

  E: Ποιά ειναι η άποψη σας για την underground μουσική σκηνή στην Ελλάδα; Θεωρείται οτι εχει ακόμη πράγματα να προσφέρει;

  Α: Μόνο η αντεργκράουντ προσφέρει πράγματα σε όλες τις εποχές. Βλέπε Ρεμπέτικο, Blues κ.λ.π.

   

  Ε: Πέρασε ποτέ απο το μυαλό σας η ιδέα να φύγετε απο την χώρα σας και να πάτε κάπου αλλού;

  Α: Μας πέρασε. Αλλά δεν μας αρέσει να φύγουμε. Εδώ έχουμε μάθει, εδώ έχει η φύση απέραντο ήλιο και ομορφιά!

   

  Ε: Τι σκέφτεστε για αυτά που συμβαίνουν εντός αλλά και εκτός χώρας;

  Α: Όλα πάνε κατά διαόλου. Υπάρχει οικονομικός πόλεμος, είμαστε σε κατοχή από κάποια οικονομικά συστήματα. Σκοπός αυτού που γίνεται είναι η αρπαγή της Ελλάδας, με μέσο την εξαθλίωση των Ελλήνων. Εκτός χώρας  αυτή η παγκοσμιοποίηση έχει φέρει τεράστια προβλήματα.

   

  Ε: Υπάρχει κάποια άλλη μορφή τέχνης με την οποία να ασχολείστε εκτός της μουσικής?

  Α: Εγώ ο ( Διονύσης Αυγερινός) με την ζωγραφική και την γλυπτική  σε μελισοκέρι  και ο Αποστόλης Λοβερδος με την ποίηση.

   

   

  Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

  Νίκος Τσίλης

   

   

   

   

  Leave a reply